Andalusië meets Kerala

duurzame laars DDiDBlei Ji heeft een wereldwijze laars ontwikkeld met invloeden uit Guatemala, India en Andalusië. DDiD adviseerde Blei Ji over producentenmanagement en verkoop.
Sanna Blei Ji, eigenaresse: “Het was op een zonnige middag dat ik besloot om een paar van mijn favoriete elementen te mixen in een grote smeltpot: Kunst en Design, mensen met hun tradities en de puurheid uit de natuur…”

“Mijn liefde voor kunst en design is uit nieuwsgierigheid geboren. Het mengen van verschillende elementen uit het leven en dan kijken wat er gebeurt.
Er kan een grote explosie ontstaan, iets moois, iets lelijks, saais of iets wonderlijks en totaal onverwachts!”

Jaquardmachine
De stoffen in Blei Ji’s producten zijn fair trade en traditioneel handgeweven door vrouwen en mannen uit kleine gemeenschappen wereldwijd (o.a. uit Guatemala en India). De productie biedt de wevers ontwikkelingskansen waardoor hun eeuwenoude handwerktradities behouden blijven.

Jaquard is een stof met ingeweven dessins, die met goud en zilverdraden bekend staat onder de naam brokaat en met patronen in dezelfde kleur onder de naam damast.

De jaquardmachine is een installatie op een weefgetouw die, door ponskaarten gestuurd, het optillen en laten zakken van afzonderlijke kettingdraden mogelijk maakt. De kettingdraden zijn individueel beweegbaar en kunnen dus bewust worden overgeslagen waardoor een levendig en complex weefoppervlak kan worden gecreëerd.

jacquard-ponskaartenDe katoenen jaquard dessins geweven op een jaquard weefgetouw, gebruikt voor de binnenkant van de laars komen uit Kerala, een deelstaat in het zuiden van India.

Kerala, India
Rijdend over drassige landweggetjes waar de plassen water herinneren aan de moesson die net voorbij is. Het is warm, een vochtige, klamme warmte. Vanachter de palmbomen en struiken duikt een opvallend hoge fabriek op. Eenmaal binnengekomen weet je waarom. De jaquardmachines staan bovenop de weefgetouwen, die daardoor een hoogte hebben van ongeveer vier meter.

Achter elk weefgetouw staat een wever die met de hand de inslagdraad door de gespannen kettingdraden gooit. De weefgetouwen doen denken aan een draaiorgel dat zijn muziek eveneens door middel van ponskaarten voorbrengt en de ponskaarten herinneren weer aan de acceptgiro’s uit de beginjaren van het computertijdperk. De ponskaarten worden gemaakt door een ‘kaartenponser’. Hij vertaalt het op papier ontworpen dessin regel voor regel naar een ponskaart. (hier is dus het selectie- en bewegingsmechanisme nog niet door de computer aangestuurd)

Mix van tradities

duurzame laars Blei Ji_DDiDIn een klein dorpje in Andalusië, worden de laarzen op traditionele wijze met de hand gemaakt door de Cejudo familie. Dit familiebedrijf staat bekend om zijn generaties lange traditie van leren laarzenmakerij. Aan deze familie hebben de laarzen hun kwaliteit, specifieke country style en chique uitstraling te danken.

De samensmelting van verschillende traditioneel handgemaakte elementen in een ontwerp, veroorzaakt de creatie van een totaal uniek en waardevol product.

Meer informatie Blei Ji