Bahabic: ik hou van jou!

Duurzame productontwikkeling DDiDWat doe je met kleding van een overleden dierbare? Jaren in de kast laten hangen? Of wegdoen? Een moeilijke keuze. Bahabic biedt de oplossing en verwerkt herkenbare delen van die kleding in een fraaie, unieke plaid of omslagdoek: de bahabic. Een aandenken, een kunstwerk en een gebruiksvoorwerp.

Bahabic betekent ‘ik hou van jou’ en wordt gebruikt als naam voor plaids en omslagdoeken. Professionele ontwerpers hebben daarin kledingfragmenten verwerkt van een overleden dierbare. Die kleding is kunstig ingevoegd in twee zomen en wordt zichtbaar als je de randen terugslaat. Geen kunstwerk dat je aan de muur hangt, maar een plaid of omslagdoek die je warm houdt. Van elke bahabic is er maar een, speciaal gemaakt met stukjes kleding die je hebt uitgezocht. Zo introduceert de Bahabic dus ook een nieuw afscheidsritueel. Een afscheidsritueel voor mensen van alle gezindten: van atheïst tot gereformeerd. Een duurzaam product dat als erfstuk kan worden doorgegeven aan de volgende generaties.

De persoon achter Bahabic is Dorien Marres. Na 25 jaar werk op het gebied van internationale samenwerking en mensenrechten heeft zij Bahabic bedacht en opgezet vanuit de gedachte dat mooie herinneringen bijdragen aan ons geluk. Met Bahabic wil zij voor mensen een familie erfstuk maken. Zij wil voor de nabestaanden van iemand die overleden is, het proces van het wegdoen van de kleding en het opruimen van de kledingkast tot een positieve ervaring maken. Een ervaring die gericht is op het behouden van de warmte, de mooie herinneringen.

Zinvolle productie
‘Wij vinden het belangrijk dat er niet zinloos wordt geproduceerd. Zo worden de kledingfragmenten van de overledene gecombineerd met hoogwaardige stoffen van gerecyclede wol uit Italië.’ Afkomstig van wolproducenten die al honderd jaar gebruik maken van een speciale techniek om wol te recyclen.

De vervaardiging van de Bahabic vindt plaats bij een atelier in Nederland voor mannen en vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij volgen een opleiding tot kleermaker of naaister met een empowerment traject gericht op  aansluiting op de arbeidsmarkt en het ontwikkelen van competenties en persoonlijke groei.
Productie in Nederland betekent weinig transport. Er is dus nauwelijks uitstoot van CO2 en fijnstof.

Empowerment
Dorien kwam bij DDiD en was bezig een duurzaam label in de markt te zetten maar had beperkte ervaring en kennis in deze branche.
‘Ik heb tien jaar in verschillende Afrikaanse landen gewoond en gewerkt in verschillende internationale organisaties op het gebied van mensenrechten, vluchtelingen en post-war problematiek. De economische projecten hadden ook mijn interesse, maar liggen in tijden van oorlog en conflict vaak min of meer stil. Ik heb een aantal keren samengewerkt met de ILO en ben overtuigd geraakt van de grote waarde van empowerment via economische zelfstandigheid voor bijvoorbeeld groepen vrouwen- of boeren collectieven. Bij het op de markt zetten van ons eigen label willen we daarom graag samenwerking zoeken met dit soort producenten. Daarnaast ben ik overtuigd dat het goed en mogelijk is producten te produceren die nauwelijks schade aan het milieu toebrengen. Daarvoor hadden we de kennis en netwerk in deze branche nodig. DDiD heeft ons daarbij geholpen.’

DDiD Duurzame productontwikkeling interieurr Meer info Bahabic