De groenste onderbroek van Nederland!

De groenste onderbroek van Nederland!

Saint Basics maakt al enkele jaren stijlvol eco ondergoed van biologisch katoen. Volgens Rankabrand.org ook de groenste van Nederland. Het Nederlandse ondergoedmerk brengt onderbroeken en hemdjes gemaakt van houtvezels op de markt. De productie van het hout vergt volgens het merk fors minder water dan katoenproductie.

Saint Basics maakte al gebruik van biologisch katoen en vroeg ons advies hoe hun assortiment verder te verduurzamen. DDiD adviseerde over geschikte duurzame materialen en productieprocessen voor het bestaande assortiment. Voor ondergoed kwam het materiaal Tencel op veel milieu aspecten goed uit de bus.
We inspireerden met idee-ontwikkeling en mogelijkheden voor variaties in stijlontwikkeling binnen hun bestaande modellen. Om zo hun huidige doelgroep te ‘’claimen’’ en te vergroten.

Want het gaat goed met dit duurzame ondergoedmerk. Zij hebben duizenden trouwe klanten in Nederland en worden steeds bekender in Duitsland en verkopen in België en Oostenrijk. Over een paar jaar willen zij hét online eco basicsmerk van Europa zijn.
Om die groei te realiseren wilden zij hun collectie uitbreiden. Daarom startten zijn in 2015 een crowdfundingactie via Symbid. Hiermee haalden zij € 150.000 op om de nieuwe collectie te realiseren.

Saint Basics huidige doelgroep zijn kwaliteitbewuste mensen, voor de helft mannen, leeftijd 35+ en gemiddeld tot hoog opgeleid met daarbij behorend inkomen. De nieuwe klanten zijn wat jonger meer cultureel en creatief en vonden de collectie wat saai. Als aanvulling op de huidige collectie zwart-wit ‘Classics’ ontwikkelde Saint Basics een nieuwe ‘design’ collectie van kleurrijke en vrolijke basics.

Waterslurper katoen

Katoenteelt is zeer waterintensief.Voor de nieuwe collectie koos Saint Basics voor Tencel. Een botanische vezel die wordt gemaakt van een hernieuwbare grondstof eucalyptushout. Het hout wordt gewonnen uit PEFC- en FSC-beheerde bossen in Zuid-Afrika en Europa.
Bij de teelt worden geen pesticiden gebruikt en het waterverbruik is bijna nihil. Eucalyptusbomen hebben geen irrigatie nodig, wel water om de pulp te verwerken naar vezel. In Oostenrijk verwerkt het bedrijf Lenzing het hout tot houtvezels. Door gebruik te maken van een gesloten systeem en een organisch oplosmiddel komen geen schadelijke stoffen in het milieu terecht.
Voor de productie van eucalyptusbomen is vijf keer minder landoppervlak nodig dan voor de productie van katoen.

Textiel van Tencel is meer absorberend dan katoen, zachter dan zijde en koeler dan linnen. Vanuit consumenten perspectief is Tencel duurder. Door de vereiste productietechniek kost het meer om het te produceren.

Goed, beter, best?

Als we kijken naar de milieu-impact van de meest gebruikte natuurlijke en synthetische vezels in de textielindustrie dan bevindt de productie van de vezel Tencel zich in klasse B, niet slecht dus. Klasse A is goed, klasse E de minst goede waar o.a. wol zich in bevindt.
Mechanisch gerecycled katoen (klasse A) zou beter zijn dan de vezel Tencel (klasse B). Maar wat zegt dat nu eigenlijk? Zo moet gerecycled katoen toch bijgemengd worden met virgin katoen om als nog tot een sterke vezellengte en kwaliteit te komen. Dan krijg je toch weer andere waarden t.a.v. water, land- en energieverbruik.
Naast het productieproces van de vezel zul je ook rekening moeten houden met productieprocessen zoals spinnen, weven, breien en finishen. En er kunnen ook verschillen zijn, waarden die afwijken per fabriek waar de vezel vandaan komt.

Circulair gebruik van textiel grondstoffen

Nog steeds wordt een klein deel van onze textiel hergebruikt en zelfs een kleiner deel gerecycled. Als 1kg kleding zou worden hergebruikt in plaats van geproduceerd uit virgin grondstoffen, zou het 3,6 kg kooldioxide, 6000 liter water en 0,3 kg van bemestingschemicaliën en 0,2 kg pesticiden besparen. Het proces zal transportafstanden verminderen, meer grond geven voor voedselproductie en afval verminderen.

Closed-loop systemen vormen de ruggengraat van een circulaire economie, het behoudt materialen in een cirkel waarbij deze steeds gerecycled en hergebruikt worden i.p.v. eenmalig te gebruiken eindigend als afval. Er zijn inmiddels chemische textiel recyclingprocessen op moleculair niveau met een closed loop systeem die de bestaande beperkte recycling methoden ‘‘overstijgen’’. Chemische recycling vereist meer energie dan mechanische recycling maar de kwaliteit van de vezels is beter te voorspellen. Zo zijn er processen die katoen en andere cellulosehoudende textiel kunnen recyclen tot een oplossende pulp die omgezet kan worden in nieuwe vezels zoals viscose en lyocell. Ook polyester wordt chemisch gerecycled met als resultaat een zelfde kwaliteit als virgin polyester.

Op de lange termijn zal het werken met gerecycled materiaal helpen tegen onvermijdelijke schaarste en de prijsvolatiliteit die daarmee gepaard gaat. Een circulair bronmodel voor textiel is van belang voor ons allemaal. Voor de aarde en voor textiel producerende landen zoals China, Bangladesh, India en Pakistan met hun waterschaarste, groeiende bevolking en vervuiling. En zeker niet alleen voor de fast-fashion industrie.

In februari 2016 lanceerde Saint Basics hun nieuwe kleurcollectie.
Meer info Saint Basics