De menselijke hand

India block_printingKulaya is een nieuw label voor verantwoorde knuffels van handbedrukt textiel op een eerlijke manier gemaakt in India. Kulaya is in het leven geroepen door Joanne Zwart. Met ambachtelijke blockprint technieken worden in India stoffen bewerkt. Maar moderne technieken bedreigen het 4000 jaar oude ambacht.

Kulaya is Sanskriet voor ‘nest’. Net als in het Nederlands heeft het woord meerdere betekenissen: het kan duiden op een vogelnest of op de plek waar je je thuis voelt.

Joanne Zwart: “Mijn oudste kindje was één jaar toen ik dagdroomde over handgemaakte vogelknuffels,pauwen en kwartels. Dit was het begin van een verhaal over een warm nest. Op het kraambed van mijn tweede kindje fantaseerde ik verder en maakte de eerste schetsen voor mijn eigen Indiase vogels.’’

duurzaam speelgoed_DDiD_KulayaWest- Bengalen
Jaren eerder ontdekte Joanne in India de geweldige blockprinttechniek om stof te bedrukken.
DDiD selecteerde de producent in India. De knuffels van Kulaya worden handgemaakt door mannen en vrouwen in een dorp in West-Bengalen. Géén twee knuffels zijn identiek.

Zij worden beloond naar de standaard van de World Fair Trade Organisation (WFTO). Ze werken onder verantwoorde omstandigheden en krijgen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. Geregeld werken ze thuis, zodat ze het werk kunnen combineren met de zorg voor familie.

Blockprinten is een oude traditionele Indiase printtechniek voor textiel. Alles is handwerk, van ontwerptekening tot en met het bedrukken. Er zijn doeken met blockprint gevonden van 2000 v. Chr. Deze methode van het bedrukken van patronen op doek wordt door heel India gebruikt. De traditie is het sterkst in Rajasthan, waar gemeenschappen bloeiden door het handbedrukte textiel.

Voor Kulaya zijn de stempels voor het dessin met de hand uit hout gebeiteld en met de hand ‘geblockprint’ op biologisch geproduceerd katoen. Vervolgens wordt de stof met één en hetzelfde blok bedrukt door bekwame mannen van het blockprint-atelier in West-Bengalen, India.
Het blok, of de stempel, is zo gemaakt dat de afdruk steeds naast elkaar past en precies aansluit op de vorige afdruk en de afdrukken aan de boven- en onderkant. Het dessin voor de stof sluit dus aan vier kanten op elkaar aan.
Zo kunnen er maar liefst 16 blokken gebruikt worden om een 5-kleuren ontwerp te maken. Voor deze collectie is gebruik gemaakt van 3 verschillende dessins in 1 kleur.

duurzaam speelgoed_DDiD_KulayaBehoud van ambacht
De blockprintmakers maken bijna nooit fouten, ze gaan heel beheerst te werk. En ach een klein foutje geeft zo’n mooi handgemaakt karakter aan de ontwerpen. Een met de hand bedrukte doek weerspiegelt de aanraking van de menselijke hand, de gevoeligheid en vaardigheid van de vakman; elk stuk uniek.

Blockprinten is een ambacht dat een bestaan kan geven aan families in India. Voor sommige dorpen is het noodzaak om het ambacht te behouden omdat het een levensvatbaar onderdeel is van de lokale economie. Maar met het meer efficiënte en economische machinedrukproces bedreigt het hun levensonderhoud en wordt een belangrijk ambacht met uitsterven bedreigd.

Meer info Kulaya Duurzaam textiel_DDiD