Dutch designers ontwerpen met modderdoeken

Sustainable-Fashion-Bogolan-Mali

Fotografie: Serge Hagemeier – Ontwerp: Daisy van Groningen

Vaak ontstaat er samenwerking in DDiD’s trainingsprogramma’s tussen de deelnemers. Zo organiseerde Jeanne van Beers het MUD event wat plaats vindt tijdens Dutch Design Week 2014 en vroeg jonge talentenvolle Nederlandse ontwerpers voor MUD aan de slag te gaan met de bogolan stof uit Mali.

Jeanne heeft een achtergrond als directeur bij Designhuis in Eindhoven. Al geruime tijd is zij in Mali, West Afrika, actief met Stichting Djenné. Stichting Djenné bouwt scholen voor vrouwen en straatkinderen in Mali. Op dit moment bouwt zij een ambacht- en designschool in Mali. Vanuit de interesse om meer met ambachtslieden en designers uit ontwikkelingslanden te werken, bedacht zij MUD.

Tijdens de 13e editie van de Dutch Design Week 2014 organiseert Stichting Djenné, MUD. Dit evenement benadrukt de schoonheid van Mali en verenigt Nederland en West-Afrika met mode, design, kunst, film, eten en een keur aan lezingen en masterclasses.

Dutch designers met modderdoeken

Jeanne ontmoette tijdens een DDiD training Daisy van Groningen en vroeg haar een collectie te ontwikkelen van de West Afrikaanse bogolanstof. Daisy: ‘’Tijdens een reis heeft de oneindigheid van de Sahara en de kleurrijke kleding van de West-Afrikaanse vrouwen een diepe indruk op me gemaakt. Toen Jeanne van Beers vroeg of ik wilde ontwerpen met Malinese modderdoeken, de Bogolan voor de MUD modeshow kon ik natuurlijk geen nee zeggen!‘’

De bogolan is een stuk doek beschilderd met modder. De Bogolan bestaat uit 4 basiskleuren: donkerbruin, okergeel, roodbruin en gebroken wit dat met natuurlijke pigmenten op doek wordt geschilderd. De natuurlijke pigmenten bestaan uit modder uit de rivier de Niger, gekookte boomschors van de n’peku en bladeren van de n’galamastruik.

De geometrische figuren en patronen hebben allemaal een symbolische betekenis. Elke familie kent haar eigen kleuren, symbolen en patronen. De techniek is er een van enorme kundigheid en precisie. Bovendien is het een ontzettend intensief proces om de maximale intensiteit uit de materialen te halen. De bogolantechniek wordt al sinds mensenheugenis beoefend door verschillende West-Afrikaanse volken. Deze doeken zijn sterk verbonden met het culturele erfgoed in Mali.

Modeshow

Verschillende jonge, talentvolle (mode)ontwerpers uit Nederland gingen aan de slag met de modderdoeken. De Nederlandse ontwerpers is gevraagd een eigen, modern kledingstuk van de bogolan te maken. Zij waren vrij in het ontwerp en het toevoegen van andere materialen. Hierdoor is een verrassende en gevarieerde collectie ontstaan waarbij de traditionele en symbolische doeken een nieuw leven hebben gekregen.

DDiD Mali BogolanZo heeft Daisy van Groningen heeft zich laten inspireren door ‘modern basics’ zoals de cirkelrok en de sweater. Diverse inzetstukken van bogolan met o.a. joggingstof en denim zijn in de basics verwerkt. ‘’Ik heb bewust gebruik gemaakt van de geometrische symbolen en patronen door ze op een bepaalde manier in vlakken te verwerken’’. Het geheel oogt geraffineerd, stijlvol en eigentijds.

“Geweldig om te zien, dit is wat we willen, de klik die ontstaat met mooie resultaten”, zegt Stella van Himbergen, directeur DDiD tevens sponsor van MUD.

De bogolancollectie wordt aangevuld met kleurrijke ontwerpen van de 28-jarige Reuben Reuel uit New

York. Reuel is de oprichter van Demestiks NewYork en zijn label, geliefd door wereldster Beyoncé, mixt klassieke Afrikaanse prints met hedendaagse en uitdagende pasvormen. Kortom; de show tijdens de DDW belooft een wervelwind aan kleuren, technieken en vormen.

Alle opbrengsten van MUD komen ten goede aan de projecten van Stichting Djenné. Meer info MUD Modeshow (18-19-24-25 oktober 2014)