Eerlijk speelgoed voor LawaaiMakers

duurzaam speelgoed-DDiD-QukelMeer dan bij conventioneel speelgoed staat de vader-kind interactie bij Qukel centraal. Vader en kind worden beiden gestimuleerd: het kind om spelenderwijs de eigen vaardigheden te ontwikkelen, de vader om spelenderwijs contact te maken en de verschillende ontwikkelingsfases te volgen. Met de keuze voor vaders bedient Qukel een onderbelichte doelgroep in speelgoedland, al kunnen moeders er ook prima mee aan de slag.

Ontwerpster Van Wees heeft veel ervaring in het ontwikkelen van baby- en kinderspeelgoed, reden om enthousiast op dit project te reageren. De realisatie ervan sluit aan bij haar eigen visie op verantwoord ondernemen: “Er komt geen kinderarbeid aan te pas, er wordt met biologisch afbreekbare verf gewerkt en de werknemers krijgen een eerlijk loon. Het was fantastisch om met deze vakkundige mensen in India samen te werken.” Figuurtjes en woordjes zijn vaak niet gedrukt, maar handmatig geborduurd wat elk exemplaar uniek maakt. Het speelgoed is afgestemd op wat per fase bij de psychologische en motorische ontwikkeling en beleveniswereld van een kind past. Bovendien is er bij de uitvoering extra aandacht aan humor en leuke weetjes besteed.

Made in West Bengalen
Dutch Design in Development selecteerde een Indiase fair trade organisatie waar het speelgoed werd ontwikkeld met een aangesloten vrouwelijke producentengroep.
De Bengali vrouwen exporteren via de Indiase fair trade organisatie; de verkoop op afzetmarkten wordt begeleid maar de eindverantwoordelijkheid blijft bij de producent zelf. Op deze manier worden eigen initiatief, commerciële aanpak en marktgerichtheid bevorderd. De tot 150 vrouwen uitgegroeide succesvolle groep is in 2005 opgezet om in betere levensomstandigheden te kunnen voorzien. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van knuffels en decoratieve accessoires en zijn vermaard om hun handborduurwerk.

Duurzaam speelgoed DDiDDe Qukel collectie komt in eerste instantie exclusief op de Nederlandstalige markt en is o.a. online te koop via www.qukel.com