FSC Design Award 2016 Wooden Fairy Tales

FSC-Design-Award_DDiD ontwerp met FSC houtIn februari 2016 vindt het jaarlijkse FSC-event plaats. Daar wordt de FSC Design Award uitgereikt. Dit keer voor het beste ontwerp voor ‘huis en tuin’. Met tropisch hout en toch duurzaam. De winnaar reist in het voorjaar van 2016 naar Bolivia.

Bossen zijn niet alleen betoverend mooi, maar ook van levensbelang voor mens en dier. 80 procent van alle planten- en diersoorten en honderden miljoenen mensen zijn afhankelijk van het bos. Bossen zijn de rijkste ecosystemen op aarde. Ze zuiveren onze lucht en geven ons schoon water. En ze voorzien ons van een belangrijk materiaal, hout. Genoeg reden dus om heel goed met ze om te gaan.

FSC helpt je hierbij. Wanneer je hout en papier met het FSC-keurmerk koopt, weet je zeker dat het uit een verantwoord beheerd bos komt. Dat geldt zelfs ook voor tropisch FSC-hout. Door tropisch hout te gebruiken en duurzaam te beheren worden de bossen voor de lokale bevolking een duurzaam verdienmodel.

Het thema van de FSC Design Award is dit jaar ‘Wooden Fairy Tales’. We rekenen af met de mythe dat we beter helemaal geen hout uit het regenwoud meer zouden moeten gebruiken. Het gebruik van duurzaam hout draagt juist bij aan de bescherming van onze bossen. Daarnaast laten we zien dat hout met haar unieke textuur, kleur en geur een sprookjesachtig mooi materiaal is om mee te werken.
Jij kunt je steentje bijdragen door alleen nog voor hout- en papierproducten te gaan uit goed beheerde bossen. Of je ontwerpt zelf een duurzaam product! Laat het bos je muze zijn en geef duurzaam bosbeheer een eigentijds imago. Wie weet levert dit je ook nog een onvergetelijke reis op!

Deelname

De FSC Design Award is een wedstrijd voor studenten (hbo en universiteit) interieur- en productdesign, meubelontwerpen en industrieel (product)ontwerpen in Nederland.

De opdracht – kader en tips

Ontwerp een product in de categorie ‘huis en tuin’ dat overwegend uit (tropisch) FSC-hout bestaat. Je mag zelf beslissen op welke schaal je je model inlevert. Een professionele jury beoordeelt je ontwerp op het design, het achterliggende idee en keuzes op het gebied van duurzaamheid. Hieronder valt bijvoorbeeld materiaalbesparing, een verlengde levensduur van het product of het gebruik van minder bekende houtsoorten.

Professionele jury

De FSC Design Award geeft jou als jonge ontwerper de kans je concept te pitchen voor een professionele jury met alle benodigde kennis en expertise in huis. Deze bestaat dit jaar uit Stella van Himbergen (Dutch Design in Development), Cor Wobma (Binthout), Mieke Meijer (Studio Mieke Meijer), Maarten Ramp (Praxis) en Robbert Jan Dekker (Koninklijke Dekker Hout).

FSC Design Award jury DDiD

De prijs

De hoofdprijs is een geheel verzorgde reis naar Bolivia, waar je in samenwerking met een lokale werkplaats een prototype van je ontwerp maakt. Daarnaast breng je een bezoek aan een FSC-concessie in het grootste regenwoud op aarde. De tien beste ontwerpers winnen een eendaagse workshop ‘Fair & Green Design’ verzorgd door DDiD.
Ook kunnen we het eerste contact leggen met een partij die jouw ontwerp eventueel in productie wil nemen!

Belangrijke data

Je kunt je inschrijven voor en deelnemen aan de FSC Design Award tot en met 22 januari 2016. In februari 2016 pitchen de top tien ontwerpers hun design op onze jaarlijkse FSC Event. Op dit event maakt de jury niet alleen de winnaar bekend, maar krijg je ook de kans om in contact te komen met onze stakeholders. De winnaar reist in het voorjaar van 2016 af naar Bolivia en doet daar verslag van zijn of haar avontuur.

Meer info?
www.fsc.nl/designaward
www.facebook.com/fscnl
www.instagram.com/fscnl
FSC Design Award DDiD duurzaam hout