Gedurfde Thaise Boomtop

Watering_BirdInge Stevens, eigenaar van Ping & Moos, is van huis uit illustrator en wilde eindelijk eens een tastbaar product ontwikkelen waar je ook daadwerkelijk iets mee kan doen. Ze wil graag tijdloze producten maken voor mensen die waarde hechten aan de wereld om hen heen. Daaruit ontstond Boomtop, vaas, kruidentuin en bloempot ineen.

Inge: “De natuur speelt bij mij wel een grote rol. Zo wilde ik wat doen aan het toenemende gebrek aan groenintegratie in stedelijke woon- en werkomgevingen. Hieruit is dan ook mijn ontwerp Boomtop uit ontstaan voor een hoog marktsegment.Boomtop is een bloemenvaas, kruidentuin en bloempot. Met bijbehorende gieter, in de vorm van een vogel, vul je makkelijk water bij. De opening in de tak wordt gebruikt om het waterpeil te controleren en reguleren, als rustplaats voor de vogel of… om nog een bloem in te steken. Hierdoor kunnen mensen zelf actief met groen aan de slag en zichzelf en andere laten verwonderen. Op deze manier willen we mensen inspireren om op kleine schaal te tuinieren, kruiden te verbouwen en zo een mentaliteitswijziging in gang zetten.”

Do’s en dont’s bij buitenlandse productie
Via DDiD wilde Ping & Moos meer te weten komen over materialen en technieken in verschillende landen die het meest geschikt zijn voor de productontwikkeling. En wat de do’s & don’ts zijn bij een samenwerking met een buitenlandse producent.

Ping & Moos koos uiteindelijk om met een groot productiebedrijf in Thailand te gaan werken.
Voor diverse markten wereldwijd produceert dit Thaise bedrijf voornamelijk mokken en gifts als wel producten voor horeca en koffie. Met Ping & Moos durfden zij de uitdaging aan om een heel afwijkend product (vaas & gieter) op ambachtelijke wijze te maken. Iets wat ze normaal niet snel zouden doen. Dit product prikkelde hun nieuwsgierigheid echter dusdanig en geeft ook hen de mogelijkheid om voor nieuwe klanten buiten de geijkte paden te gaan.

Inge: “Samenwerkingsverbanden dichtbij zijn belangrijk om inderdaad zo weinig mogelijk transportvervuiling te bewerkstelligen. Maar… uiteindelijk zouden de producten dan te duur worden in Nederland.
Het bakproces van porselein vergt erg veel exacte kennis en had ik als illustrator niet. Daarom heb ik het voortraject van prototypeontwikkeling wel in Nederland gedaan. Studio Janina Loeve heeft mij geholpen met het verwezenlijken van mijn ideeën. Pas daarna, toen het ontwerp er was, ben ik met Thailand gestart voor verdere productie.”

“De kennis en ervaring bij dit Thaise bedrijf heb ik zeer prettig ervaren. Zij denken goed mee over mogelijkheden wat wel en niet kan en willen ook graag dat het product een hoge kwaliteit heeft.
Er werken 4000 werknemers waarvan 60% vrouwen. Zij hebben al veel mooie producten gemaakt voor merken die mij aanspraken en durfden de uitdaging aan om een afwijkend product als mijn vaas en gieter te maken. Het enthousiasme maar ook de degelijkheid en kwaliteit in materiaal heeft mij, naast het uit handen nemen van een ontzettend arbeidsintensief proces van het porselein gieten en bakken, doen beslissen om de productie in Thailand te laten uitvoeren.“

Auditprocedure en certificeringen
Wat betreft arbeidsomstandigheden heeft het Thaise bedrijf een auditingprocedure gedaan via SMETA. Een ethische audit is een grondig formeel onderzoek van de arbeidsomstandigheden van een bepaalde werkplek of bedrijf. Het is een controleerbaar proces wat het meten, rapporteren helpt te begrijpen en sociale en milieuprestaties van een organisatie te verbeteren.
SMETA is niet een gedragscode, een nieuwe methode, of een certificatieproces, maar beschrijft een auditprocedure die een compilatie is van goede praktijken bij ethische controle techniek.

Ook is het Thaise bedrijf in het bezit van de norm OHSAS 18001. Dit is een wereldwijd geaccepteerde norm met eisen voor een arbo-managementsysteem. Hiermee worden gevaren en risico’s geïdentificeerd. Medewerkers verwachten een veilige en gezonde werkomgeving en presteren beter als de zorg rond de werkplek goed geregeld is. Een dergelijk systeem is een essentiële pijler onder het duurzaamheidbeleid en komt tegemoet aan klantwensen met betrekking tot veiligheid en omgang met arbeidsomstandigheden. De aanwezigheid van een OHSAS 18001-certificaat kan een voorwaarde zijn bij de inkoop of aanbesteding van bepaalde diensten.

Voor wat betreft het milieu hebben zij certificaten voor o.a. ISO 50001 internationale norm die zich specifiek richt op het terugdringen van het energieverbruik van een organisatie. Ook resten van gebruikte pigmenten worden zoveel mogelijk weer hergebruikt, naast afvalwater, dit wordt opgevangen en hergebruikt.

Ping & Moos wilde samenwerken met partijen die duurzaamheid en eerlijke handel hoog in het vaandel hebben staan. Door de begeleiding van DDiD ten aanzien van productie en keurmerken heeft zij een concreet plan ontwikkeld en keuzes gemaakt. Met als uitkomst een serie mooie en duurzaam gemaakte producten.

Ping & Moos Vaas & Gieter_DDiDProducten van Ping & Moos zijn te zien tijdens:
ShowUP | Trade Show for Home & Gift – 1&2 februari 2014, Amsterdam
D(esign)-day 15 t/m 17 mei 2015 in Maastricht

Voor meer informatie en verkoop:
Ping & Moos