Maakindustrie gaat circulair

DDiD_CIRCO-trainers_samenwerking CIRCO en CLICKNL

Het project CIRCO, dat ondernemers aan de slag laat gaan met circular design, zal haar impact stevig vergroten. Een professioneel trainersnetwerk staat klaar om in samenwerking met branche- en regio-organisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie, FME, NRK en CBM, een fors aantal bedrijven op weg te helpen.

De ontwikkeling naar een circulaire economie begint bij ondernemers; circulair ondernemen begint met circular design. Deze ontwikkeling wordt in Nederland versneld door het project ‘CIRCO – creating business through circular design’. CIRCO maakt (maak)bedrijven in Nederland bekend en vertrouwd met circular design, en zorgt dat deze bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en businessmodellen deze ontwerpprincipes bewust toe kunnen passen. Daarnaast worden creatieve professionals opgeleid, want: “de creatieve industrie is de ‘change agent’ die broodnodig is om de circulaire economie een stap verder te brengen” aldus Bart Ahsmann, directeur van CLICKNL; trekker van CIRCO.

De afgelopen twee jaar heeft CIRCO 100 (maak)bedrijven en 120 creatieve professionals geïnspireerd en geactiveerd. De komende twee jaar schaalt CIRCO op, onder andere door het Trainersnetwerk –dat deze maand van start is gegaan- uit te rollen. De groep bevlogen professionals in dit netwerk gaat samen met het CIRCO-team samenwerkingen aan met regionale partijen en brancheverenigingen, om het programma op zoveel mogelijk plekken uit te zetten.

CIRCO werkt op basis van het TU Delft onderzoek “Products that Last”. De methode en het workshopaanbod zijn speciaal ontwikkeld om ondernemers kennis te laten maken met circulaire ontwerpprincipes. Deelnemers verkennen nieuwe businesskansen en worden op weg geholpen met het ontwikkelen van circulaire producten, diensten en businessmodellen. Daarnaast worden ontwerpers en andere creatieve professionals opgeleid op het gebied van circular design, en worden zij gestimuleerd hun potentiële rol als change agent in te nemen. De inzichten en visies die ontstaan binnen CIRCO worden opgehaald en gedeeld binnen de groeiende community. Daarnaast is er input van onderzoekers en beleidsmakers. Zo blijven bedrijven die meedoen aan CIRCO up-to-date en geïnspireerd.

Foto: Het CIRCO Trainersnetwerk. V.l.n.r. boven: Bas Hillerstrom ‎(Critical Minds), Robert-Willem Dol (BeeBlue), Karlijn Bakker (KplusV), Marien Korthorst ‎(Cirkel Design), Jeannette Levels-Vermeer (LBP Sight), Erick Wuestman (Stichting Circulaire Economie),
V.l.n.r. onder: Simone Gager (Circle Economy), Pieter van Os (Reversed Concepts), Stella van Himbergen ‎(DDiD). Niet op de foto en ook deel van het Trainersnetwerk zijn Siem Haffmans (Partners for Innovation) en Herman van der Vegt (npk). Fotografie: Chantal Bekker