Opgelet: produceren in Letland!

produceren Letland DDiDDe opdrachtgevers van DDiD produceren duurzaam ver weg of juist dichtbij; in emerging markets, ontwikkelingslanden of gewoon in Nederland. Wellicht verrassend: ook Letland biedt goede mogelijkheden. Vooral voor productie van kleinere volumes voor fashion labels en interieurtextiel in het midden/hoog marktsegment.

Letland is anderhalf keer zo groot als Nederland en er wonen maar 2 miljoen mensen. De textielsector is een belangrijk onderdeel van de Letse industrie. Ze combineert het beste van de traditionele know-how met de industriële, technologische kennis. Ongeveer 12.000 mensen zijn werkzaam in meer dan 700 Letse textielbedrijven. De concurrentievoordelen voor samenwerking met Letse textielbedrijven zijn talrijk. Denk aan de korte doorlooptijden, kleine en gediversifieerde productie volumes en ook de prijs-kwaliteitverhouding. Ook zijn er goede ontwerpers waarmee Letland zich onderscheidt van veel landen met lagere loonkosten.

Exportgericht
De belangrijkste textielindustrie subsectoren zijn lingerieproductie, naaien, weven, technisch textiel en ambachtelijke textielproductie. Deze sector is zeer exportgericht, met name het lingeriesegment.

Wat betreft arbeidsomstandigheden is het in sommige landen nog niet altijd overzichtelijk. Zoals in Roemenië waar de prijs gemiddeld lager ligt maar transparantie en productie-ethiek nog steeds een probleem kan zijn. Zo kom je wellicht met aantallen weer niet uit in Macedonië of voldeed de service niet aan de verwachtingen. Het hoeft zo niet te gaan maar het kan wel.

DDiD heeft contacten met producenten in Letland waar goede arbeidsomstandigheden een must zijn. Eerlijke salarissen, normale 8-urige werkdag, veilige werkomstandigheden en belastingen worden betaald.

Produceren in EU biedt dus zeker veel voordelen. Letland heeft de Euro, heeft goede havens en levertijden en afstanden zijn relatief kort.
Voor modelabels en woontextiel in het midden-hoog marktsegment biedt Letland dus mogelijkheden. Met name voor kleiner volumes.

Op zoek naar betrouwbare en toegankelijke duurzame producent? Neem contact op met DDiD.

textiel producenten Letland

QooQoo