Paashaas met recycled buikje

Trooytoys_Tiepjes

Mariken Tetteroo wilde graag meedoen met de training Fair & Green Design omdat ze wilde starten met een goed speelgoedlabel. Maar wel verantwoord. Dus werd het Trootoys, een nieuw Amsterdams label met een assortiment zelfontworpen, handgemaakt kinderspeelgoed en accessoires. Kleine oplages met gebruik van lokaal-Europees afval.
Mariken werkte in de reclame: “Het voelt vreemd om continu mensen aan te zetten tot meer en meer kopen. Die enorme goederenstroom werd voor mij een beetje grotesk. Waar blijven toch jaar in, jaar uit, al die duizenden boormachines? “

Mariken: “China is het eerst waar je aan denkt als je iets wilt laten maken. Maar het staat voor massa, productie start bij een minimum aantal dat voor mij te hoog is.
Ik voel me erg betrokken bij wat ik maak. Bij het maken zie ik als het ware een kind naast me zitten dat wil spelen met mijn werk. De persoonlijke aandacht moet voelbaar zijn.

Ook de afstand, transport naar Europa is belastend voor milieu. Door de afstand en de soms moeizame communicatie heb je weinig controle over welk materiaal er gebruikt wordt of op welke manier geproduceerd wordt. Je kunt niet intensief overleggen, je kunt het niet met eigen ogen zien.
Ik heb bij wijze van uitzondering een klein aantal Troozzle spellen in China kunnen laten maken. De prijs was 30x lager dan in Nederland! Erg netjes gedaan, materiaal veilig en arbeidsomstandigheden waren oké. Zou ik het ooit weer willen laten doen, dan geldt een minimum aantal van 2000 stuks. Het hangt erg van het ontwerp af. Een spel is anders dan een knuffel.”

Zelf maken
Wat is voor jou een wel haalbare productiemethode?
Verantwoord maar wel haalbaar: met alle goede wil, ook in tijd en geld op te brengen.Een haalbare productiemethode is een atelier inschakelen dat binnen Europa werkt en kleine aantallen kan produceren. Een andere methode is maatwerk op bestelling. Het is specialistisch en de prijs van een uniek product is hoger. Dan loont het om speelgoed zelf te maken.

Kiezen van het juiste verkoopkanaal maakt ook veel uit. Rechtstreeks (online) verkopen maakt dat de marge van de winkelier niet aan de klant berekend hoeft te worden. Er zijn ook veel alternatieve winkelplekken zoals pop-up stores of creatieve markten. Erg leuk en je hebt direct contact met klanten.

Wat heb je geleerd door/tijdens de training?
De training gaf me een grotere bewustwording van hoe een productieketen in elkaar steekt. Het benoemen van de stappen van een productieketen en hoe je bij elke stap een keuze kunt maken over jouw aandeel in de keten. Tot de verbeelding sprekende begrippen als Blue Economy, Cradle to Cradle. Mij staat vooral bij hoe waardevol grondstoffen zijn en hoe waardevol hergebruik is. Daarom kijk ik nu kritischer naar het aanbod van goederen om me heen.

Wat vond je belangrijk?
Vooral de uitwisseling met de andere cursisten die heel diverse werkvelden hadden. Verder genoot ik van de presentaties van diverse Fair & Green mensen uit het bedrijfsleven en van de bedrijfsbezoeken. Heel indringend was een filmpje van een Indiase katoenteler. Na lang en keihard werken, zich in de schulden steken en liters en liters gif over zijn land te verspreiden, reed hij uiteindelijk met twee balen katoen naar zijn klant.

Pyjama Duivel

Trootuys_Pyjamaduivel_kopEn wat heb je doorgevoerd bijvoorbeeld wat betreft hergebruik?
Ik heb me op de vulling geconcentreerd . Doorgaans wordt voor de vulling voor knuffels polyfill gebruikt. Een synthetisch vulmateriaal. Alle knuffels die ik nu maak, zijn gevuld met gerecyclede vezels gewonnen uit gerecyclede kleding, kussens en matrassen. Het is afval uit de West-Europese markt en het voldoet aan de Europese normen. Bovendien zijn de transportkosten relatief laag omdat het uit West-Europa komt.

Verder heb ik een klein assortiment ‘Tiepjes’ ontwikkeld. Popjes gemaakt uit oude kinderkleding. Die zijn goed ontvangen, ik heb ook bestellingen gekregen waarbij de klanten zelf kleding inleverden die ik kon verwerken in het popje. Ik heb diverse ontwerpen zoals pyjama duivels, sprookjesgeiten en ook de paashaas met gerecyclede zachte vezels is klaar.
Ook uit de DDiD training: in plaats van een duur product voor de niche markt, kun je een goedkoop product voor de massa maken. Met die les in mijn achterhoofd, bied ik ook patronen met werkbeschrijving te koop aan bij diverse online platforms. Het product is een goedkope, direct te downloaden PDF. Dat is superzuinig in grondstoffen verbruik!

Rijke fantasie
Ik gebruik graag vintage stoffen, omdat er verrassende dessins zijn en omdat ik het echt zonde vind als materiaal weggegooid word. Materiaal dat ooit met zoveel zorg geproduceerd werd.

Veel van het speelgoed is ‘prikkelarm’ dat wil zeggen het heeft een beperkt aantal, maar met zorg gekozen prikkels: kleur, vorm, activiteit zijn helder geordend. Dit is prettig voor gevoelige kindjes en nodigt volwassenen uit om samen te spelen. Gevoelige kinderen hebben een rijke fantasie. Ze hebben weinig prikkels nodig om te kunnen spelen. Ik zag kinderen urenlang spelen met simpele lapjes. Ik zag ook eens hoe een kind helemaal hyperactief werd van een stuk speelgoed vol prikkels.

Meer informatie Trootoys

Wil je meer weten over ontwerpen met gerecyclede vezels volg dan de Training Fair & Green Design