Palestijns houtsnijwerk vindt internationale markt

Olijfhout fair trade_DDiD_Fanny Hofstra_De ambachtelijke industrie in Palestina dreigt te verdwijnen door de voortdurende politieke onrust, daling van toerisme en daarmee van de lokale verkoop.
Fair trade coöperatie The Holy Land Handicraft Cooperation in Palestina wil door duurzame productontwikkeling de internationale marktpositie en economische levensstandaard versterken. In maart ging de Nederlandse ontwerper Fanny Hofstra naar de Westelijke Jordaanoever in Palestina. Daar ontwikkelde zij met ambachtsmensen STACKOLIVE, een fair trade borrellijn van olijfhout en keramiek.

Historisch houtsnijwerk

De kunst van olijfhoutsnijwerk in Palestina gaat terug tot in de vierde eeuw en is nauw verbonden met het christelijke erfgoed van de regio. In de 16e en 17e eeuw werd het een belangrijke handel. De Franciscaanse monniken, bekend om het maken van christelijke beelden en rozenkransen, leerden de lokale bevolking hoe ze olijfhout en parelmoer konden bewerken.
Olijfhout als materiaal wordt verkregen uit het snoeien van olijfbomen en de stammen van oude niet-productieve bomen.

Bethlehem en de nabijgelegen dorpen BeitJala en BeitSahour zijn vandaag de dag de kern van de olijf houtsnijwerkindustrie in Palestina. Er bestaan meer dan 120 workshops en fabrieken in dit gebied, meestal kleine familiebedrijven met eenvoudig handgereedschap en machines. De producten worden verkocht aan toeristen en pelgrims die door Bethlehem gaan en omvatten niet alleen religieuze voorwerpen maar ook decoratieve doosjes, sieraden en andere souvenirs.

Ambachtsindustrie onder druk

De ambachtelijke industrie in het (Palestijnse) Bethlehem gebied dreigt te verdwijnen. Dit is een direct gevolg van de voortdurende politieke onrust, de daaruit voortvloeiende daling van het toerisme en daarmee verkoop en algemene economische problemen als gevolg van de bezetting.
In tegenstelling tot andere landen die rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen zoals olie en mineralen, is dit in Palestina zeer beperkt. Niettemin ligt zijn rijkdom in zijn monumentale staat als een wieg voor Judaïsme, Christendom en Islam. Palestina kent dan ook een zeer rijk historisch erfgoed. Deze rijkdom transformeerde het Heilige Land tot een attractie voor toeristen en pelgrims, vooral uit Europa.

Traditionele ambachten hebben altijd deel uitgemaakt van de toeristische sector. Elke politieke instabiliteit vermindert het aantal toeristen. Momenteel, vanwege het lage aantal bezoekers aan de regio en de zeer lage verkoop en productie van handwerk, zijn fabriekseigenaren niet meer in staat om voldoende inkomsten te genereren om hun gezin te onderhouden. Veel fabriekseigenaren denken serieus over emigreren naar andere landen, waardoor het voortbestaan van een industrie wordt bedreigd.

Ook is er de concurrentie uit China. Chinese producenten verkopen tegen lagere prijzen door industriële productie, lage salarissen en goedkope grondstoffen. Dit ontstond doordat sommige souvenirwinkelbezitters een aantal Chinese fabrieken benaderden om kopieën van populaire olijfhout ontwerpen te produceren.
Een industrie, die al duizenden jaren een centraal onderdeel van het culturele leven vormt dreigt zo te verdwijnen. Alleen door duurzame innovatieve productontwikkeling en door toegang te krijgen tot andere internationale afzetmarkten kan het traditionele ambacht worden gered.

Nieuwe mogelijkheden

Tilingo Nepra is een Nederlandse sociale importeur in o.a. kitchen & dining en home & living producten. Zij werkt met verschillende producenten-groepen in ontwikkelingslanden en wil een bijdrage leveren aan de armoedebestrijding en groeimogelijkheden voor producenten rond Bethlehem.
In opdracht van Tilingo Nepra selecteerde DDiD productontwerper Fanny Hofstra en bereidde haar voor op de opdracht.

Fanny Hofstra reisde in maart 2017 af naar Palestina naar de Holy Land Handicraft Coöperatie. Deze fair trade gecertificeerde coöperatie ondersteunt 35 producentengroepen bij het vergroten van hun inkomsten door commerciële productie.  De coöperatie streeft ernaar om lokale armoede, werkloosheid en emigratie te verminderen en inkomen te verhogen.
Hofstra werkte drie weken samen met kleinschalige familiebedrijven in de Palestijnse steden Bethlehem en Hebron op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Ze was verantwoordelijk voor het concept en uitvoering van de collectie, begeleidde de producenten in productontwikkeling en productie van de prototypen.

STACKOLIVE_VIMEO_DDiD

Fanny Hofstra: “Ik heb gezien welke kennis, ambacht, machines en mogelijkheden de vele werkplaatsen verspreid door Bethlehem allemaal te bieden hebben. Er zit hier veel kennis over de eigenschappen en kwaliteit van het olijfhout en er wordt veel aan handwerk met oog voor detail gedaan. Ze maken veel gebruik van dezelfde schuurbanden en zagen, terwijl ze veel meer machines tot hun beschikking hebben. Zo vond ik bijvoorbeeld een CNC-machine (een computergestuurde machine die heel precies onderdelen kan maken uit hout) in een garage verstopt die ze tot nog toe weinig gebruikten omdat ze er geen producten voor ontworpen hadden, en minder kennis van hadden. Fijn om deze machines weer te gaan gebruiken.’’

Importeur Tilingo Nepra wil voor minimaal drie jaar een bijdrage leveren aan de armoedebestrijding en groeimogelijkheden voor producenten in Bethlehem. Marijke Visser, eigenaar Tilingo Nepra: “Vertrouwend op de originaliteit, uitstraling en praktische bruikbaarheid van de producten uit deze collecties zijn wij van plan na de start van STACKOLIVE op creatieve wijze verder te werken aan passende uitbreiding van producten en een goede handelsrelatie met de producent.’’
Vanaf dit najaar zijn de producten uit STACKOLIVE o.a. verkrijgbaar bij de WAAR winkels, dé cadeauwinkel voor bijzondere duurzame producten in Nederland.

Meer info over verkoop van de producten zie STACKOLIVE .
Contact Tilingo Nepra.

Palestina vindt internationale markt_DDiDFanny Hofstra_DDiD_PalestinaFair trade borrellijn olijfhout_DDiDBorrellijn olijfhout fair trade_DDiD