Ritueel à la carte

Allerzielenviering

Atelier Luchtenveld is een multidisciplinair ontwerpbureau gespecialiseerd in interactiedesign –het creëren van emotionele meerwaarde in alle vormen. Melanie Luchtenveld: “Ik ben verhalenverteller, maar ik gebruik geen woorden maar meubelen en rituelen.

In de manier waarop je het ontwerp gebruikt zit jouw verhaal besloten. Wat moet het ontwerp met je doen? Zoek je verdieping? Wil je stil staan? Iets herbeleven? Eren? Vieren? Uitleggen? Ik maak een ontwerp wat jouw verhaal tastbaar maakt.” 

“Overal ter wereld heeft men de behoefte om samen bij een bijzondere gebeurtenis stil te staan. Met een fysieke handeling kan je zo’n moment een extra glans geven. Je bent pas echt jarig als je de kaarsjes mag uitblazen, toch?

We kunnen ook bij andere, meer persoonlijke, momenten stil staan. Bij de verwondering die we voelen dat we groeien als mens of bij het verdriet wat we soms hebben. Daar kunnen we die fysieke handeling, het ritueel, goed voor gebruiken. Het is een manier om ons te herinneren aan wat belangrijk voor ons is. De behoefte aan een ritueel kan heel sterk zijn, vooral rondom grote veranderingen.

Ik merk dat de behoefte aan het ritueel onverminderd is, maar we missen een werelds format. Dat wil ik graag bieden; ik ontwerp bergplekken en rituelen die je een vorm bieden om iets wat onzichtbaar is, eventjes letterlijk tastbaar en heel dichtbij te maken.’’

Voorbeeld van een herdenkingsritueel tijdens Allerzielenviering ontworpen door Melanie

Adoptiekabinet
Dat je op een bijzonder eenvoudige manier een ritueel kan vorm geven bewijst Melanie. In een door Melanie en een harpiste begeleid herdenkingsritueel tijdens Allerzielenviering zijn zand en de bezoekers de hoofdingrediënten.

Allerzielen_Melanie_LuchtenveldHet doel is om de herinnering aan een dierbare overledene weer even leven in te blazen door hem of haar leven in het zand te tekenen. Er ontstaat zo een tekening van een leven. Ondersteund door de harpmuziek van Marjatta Fehres is het tekenen een zeer intense ervaring. Dan, als de muziek verstomd, is het tijd om weer afscheid te nemen van de herinnering en de tekening uit te wissen.

Het moeilijkste is dan ook om daar weer afscheid van te nemen, maar dat hoort jammer genoeg ook bij de dood en dus ook bij ons ritueel.

Een ander voorbeeld van haar verhalen is het adoptiekabinet. Het adoptiekabinet is een vernuftig kastje wat een speciale plek geeft aan iemands adoptieverhaal. Ruimte om het verleden veilig op te bergen, maar ook om er heerlijk in te kunnen verdwalen. Voor alle geadopteerden, jong en minder jong, een ontdekkingsreis en een schatkamer. Iedereen die betrokken is bij adoptie, vertel ik er graag alles over.“Ieder mens heeft het recht op openheid over zijn afkomst. Dan pas kan men vrij zijn om te voelen, na te denker wie hij of zij is.”

Mooie verhalen
“Ik wil verhalen blijven vertellen maar meer invloed uitoefenen op het soort verhaal. Verhalen over mooie mensen middels mooie objecten. Dit is wat mij naar de training Fair & Green Design voerde. Ik wilde meer inzicht krijgen in hoe de wereld van fair trade eruit ziet en zien hoe ik mij, als ontwerper, tot deze wereld kan verhouden.”

Ik heb verhalen nodig die waar zijn, eerlijk zijn en over mensen gaan. Daarom ben ik naar DDiD gekomen. Ik was op zoek naar verhalen over grondstoffen en over mensen die producten maken met hun hart. Ik kwam erachter dat de mooie verhalen van Fair & Green producten nooit op zichzelf staan. Er is altijd een producent, een transporteur, een zeecontainer en belastingen. Ik realiseerde me voor het eerst echt goed dat je maar het topje van de ijsberg ziet als je een product in de winkel ziet.

En hoe veel verschil je kan maken als je echt wilt. Met het goed kiezen van grondstoffen kan je veel betekenen voor een lokale economie en milieu maar ook een meerwaarde creëren voor je product.
Applaus voor Ragbag, Anne-Clair Petit en Fair Phone. Sociaal bewogen ondernemingen met een hoogwaardig product.”

Toekomst
“In de toekomst wil ik een breed assortiment van rituele- cadeaus, bergmeubelen en diensten aanbieden. Er is behoefte aan producten die een verhaal voor jou kunnen overbrengen. Een cadeau dat de jarige het gevoel geeft wel duizend kaarsjes uit te mogen blazen!”

Daarom is het voor de hand liggend dat de productie van de door mij ontworpen producten moet bijdragen aan het totale verhaal van het product. Dit zou voor mij reden zijn om de productie te laten uitvoeren in samenwerking met een NGO die werkt met tienermoeders. Zij moeten zich gesterkt weten vanuit een groen hart.”

Meer informatie:
Atelier Luchtenveld