Slow Fashion

Daisy-van-Groningen_DDiD3Daisy van Groningen werkte de afgelopen 15 jaar als designer/stylist voor diverse Nederlandse merken zoals Prenatal, Esprit for mums by Noppies en V&D. Ze benaderde DDiD omdat ze plannen had voor het opzetten van een duurzaam modelabel voor de zakelijke vrouw.

‘ommezwaai van verspilling naar hergebruik’

“De laatste paar jaar gaf het werk me geen voldoening meer, de creativiteit maakte plaats voor snelle en goedkope collecties. De vrouwelijke consument koopt veel kleding waarvan vele items met kaartje en al de kast in verdwijnt, om niet te worden gedragen. De textielafvalberg groeit intussen gewoon door…. Mijn plan was om een duurzaam label op te zetten in de categorie damesmode met als specialisatie de zakelijke vrouw.”

MVO-atelier
In januari 2014 startte Daisy als ‘Head of Design’ bij i-did_slow fashion_movement. i-did redesignt overschot uit de mode-industrie zoals restanten, overstock en restafval tot prachtige producten in haar MVO-atelier, waar mannen en vrouwen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een gratis vakopleiding tot kleermaker en naaister kunnen volgen. Zo krijgen zij betere kansen op de arbeidsmarkt. “Bij i-did maken we goed doordachte ontwerpen waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van de kwaliteit en mogelijkheden van het al gebruikte materiaal en zo min mogelijk restafval wordt gecreëerd. De opdrachtgever en de consument maken we bewust van de blijvende waarde van textiel door een oud kledingstuk te redesignen tot een nieuwe design.“

Sashiko
Daisy: “Uiteindelijk heeft de training Fair & Green Design me geïnspireerd om echt een eigen label te beginnen.
Met D-SY|73 wil ik mijn eigen ideeën vertalen in ontwerpen waarbij oude materialen en nieuwe biologische materialen verbonden worden met authentieke technieken zoals sashiko.
Sashiko is een traditioneel Japanse borduur – en versteltechniek uit de 17e eeuw, ontstaan in de sneeuwrijke berggebieden van Japan. Met een eenvoudige lopende steek (sashiko betekent: “kleine steek”) worden de patronen en motieven geborduurd. Ook werden meerdere lagen stof op elkaar geborduurd: zo werd de stof sterker en het kledingstuk warmer. Omdat katoen een luxe was, werd er vaak gebruik gemaakt van versleten stoffen. Op deze wijze kon men keer op keer gebruik maken van dezelfde materialen.
“Verkoop van mijn producten begint te groeien en zal dan ook de productie moeten gaan overhevelen naar een groep vrouwen die goed zijn in borduren en kwaliteit leveren.”

Oude spijkerbroek
“Als je bij D-SY|73 een tas besteld, dan krijg je vervolgens de vraag of je een oude spijkerbroek hebt die je graag wil laten verwerken in je nieuwe tas. Als je deze spijkerbroek opstuurt dan betaal ik de verzendkosten van je nieuwe tas!
Heb je oude denims liggen maar je wilt geen tas bestellen, dan kun je deze denims naar D-SY|73 sturen zodat ze een tweede leven krijgen in de vorm van een nieuwe tas. Uiteraard neem ik de verzendkosten voor mijn rekening.”

Meer informatie, verkoop producten
www.facebook.com/daisyvangroningen of via info@daisyvangroningen.com