Training Circulair Ondernemen: Kunststof en Consumentengoederen

Provincie Noord-Holland wil in 2050 volledig circulair zijn. Daarom ondersteunt zij initiatieven en innovaties die voor verduurzaming zorgen. Samen met CIRCO, DDiD en Partners for Innovation organiseert zij daarom een Track; een 3-daags programma waarin je diepgaand en praktisch kennismaakt met de principes van circulair ontwerpen. Deelname aan de Circulaire Business Design Track biedt jouw bedrijf dé kans om aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Design is daarbij de motor om tot circulaire producten, diensten en businessmodellen te komen.

De Circular Business Design Track bestaat uit drie eendaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business, en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. De workshops van deze track zijn speciaal gericht op producenten, leveranciers en hun klanten in de sector consumentengoederen en kunststof in Noord-Holland (o.a. meubels, textiel, recreatie en verpakkingen).

1. Initiate
Tijdens de eerste dag duik je diep in het gedachtegoed van de circulaire economie. Je onderzoekt samen met de andere deelnemers hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen komt door de toepassing van circulaire designprincipes. We starten met een inspirerende rondleiding en een serious game waarin je de voordelen van circulaire businessmodellen ervaart. In het tweede dagdeel wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en wordt uitgelegd hoe je met circulair design aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten of gebruikers. Je verkent samen hoe verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

2. Ideate
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire design strategieën en businessmodellen. De benoemde kansen uit de voorgaande workshop pakken we op en verkennen we verder samen met de trainers en andere deelnemers. Kennis, kunde en creativiteit worden gebundeld om in interactieve werkvormen alle verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten. Deze worden altijd gekoppeld aan een circulair businessmodel. Het levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, tot volledige nieuwe concepten die de deur openen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

3. Implement
Tijdens de laatste workshop bereid je je voor op de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit de vorige workshop. We kijken naar technische en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Je krijgt inzicht in de mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid. Daarna stel je een roadmap op met concrete vervolgstappen. Je verlaat de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten.

Praktische informatie

Voor wie
Deze Track is bedoeld voor mkb-maakbedrijven en start-ups in de provincie Noord-Holland. Deze editie is speciaal gericht op producenten, leveranciers en hun klanten in de sector consumentengoederen en kunststof (o.a. meubels, textiel, recreatie en verpakkingen).
Per bedrijf doen twee personen mee, waarvan één op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales en de ander bij design/productontwikkeling/inkoop. Aan de Track nemen tien bedrijven deel.

Data
20 maart, 3 en 17 april 2019

Tijden
09.00 – 18.00 uur

Locatie
Noord-Holland (exacte locatie nader te bepalen)

Kosten
€500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en provincie Noord-Holland.

Trainers
Deze Track wordt geleid door CIRCO-trainers Ingeborg Gort (Partners for Innovation) en Stella van Himbergen (Dutch Design in Development).

Aanmelden
Stuur een mail naar DDiD voor deze CIRCO Circular Business Design Track of meld je hier aan!