Training Circulair Ondernemen: Matrassen

Circulaire matrassen-DDiD_matras_Auping

In Nederland wordt ongeveer 30-40% van de gebruikte en ingezamelde oude matrassen gerecycled, de rest wordt verbrand. De overheid heeft dit afvalprobleem hoog op haar agenda gezet en wil dat de industrie stappen zet om recycling van matrassen in 2030 naar 90% te laten groeien. Dit vraagt om een ketenaanpak waarbij nieuwe oplossingen worden uitgewerkt voor een circulair ontwerp van de matras en bijbehorende circulaire business modellen. Belangrijk daarbij zijn de recyclebaarheid van materialen en het gebruik van secundaire en hernieuwbare grondstoffen, de bijbehorende logistiek en business case.

Er is circulaire innovatie nodig om matrassen toekomstbestendig te maken. Daarom nodigt CIRCO matras- en beddenproducenten, toeleveranciers van matrasmaterialen (grondstoffen voor) schuim, latex, tijkstoffen, pocketveren, lijm,  drukverdelers, etc), grote retailers, inzamelaars en recyclers uit om middels de principes van de circulaire economie aan toekomstbestendige matrassen te werken.

De Circular Business Design Track bestaat uit drie ééndaagse workshops. Je ontdekt hierin welke circulaire kansen de matrasketen biedt voor jouw business. Je gaat opzoek naar oplossingen en zet concrete stappen richting nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Daarvan analyseer je de technische en commerciële haalbaarheid, de gevolgen voor de bedrijfsvoering en de circulaire impact.

Programma 4, 25 sept + 11 okt 2018

 

1. Initiate
Tijdens de eerste dag duik je diep in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je onderzoekt samen met de andere deelnemers hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen komt door de toepassing van circulaire designprincipes. We starten met een inspirerende rondleiding en een serious game waarin je de voordelen van circulaire businessmodellen ervaart. In het tweede dagdeel wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en wordt uitgelegd hoe je met circulair design aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten of gebruikers. Je verkent samen hoe verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

2. Ideate
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire design strategieën en businessmodellen. De benoemde kansen uit de voorgaande workshop pakken we op en verkennen we verder samen met de trainers en andere deelnemers. Kennis, kunde en creativiteit worden gebundeld om in interactieve werkvormen alle verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten. Deze worden altijd gekoppeld aan een circulair businessmodel. Het levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, tot volledige nieuwe concepten die de deur openen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

3. Implement
Tijdens de laatste workshop bereid je je voor op de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit de vorige workshop. We kijken naar technische en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Je krijgt inzicht in de mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid. Daarna stel je een roadmap op met concrete vervolgstappen. Je verlaat de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten.

Praktische informatie
Voor wie
De Track biedt plaats aan 10 bedrijven. Van elk bedrijf doen twee mensen mee: iemand die op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales, en een tweede persoon die betrokken is bij design/productontwikkeling.

Deze Track is speciaal gericht op bedrijven in de matrasketen: matras- en beddenproducenten, toeleveranciers van matrasmaterialen – zoals (grondstoffen voor) schuim, latex, tijkstoffen, pocketveren, lijm, drukverdelers – , grote retailers, inzamelaars en recyclers.

Data
4 september, 25 september en 11 oktober 2018

Tijden
09.00 – 17.30 uur

Locaties
Nader te bepalen, centraal gelegen

Kosten
€500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Workshop trainers
Deze Track wordt geleid door CIRCO-trainers Ingeborg Gort (Partners for Innovation) en Stella van Himbergen (DDiD).

Aanmelden
Stuur een mail naar DDiD voor deze CIRCO Circular Business Design Track of meld je hier aan!