Van massa-afval naar duurzame luxe product

Duurzame productontwikkeling DDiD-KazmokHet idee voor KAZMOK is geboren aan de keukentafel van industrieel ontwerper Dinand Stufkens. De toenemende druk op grondstoffen en ons ecosysteem heeft hem geïnspireerd om anders te kijken naar materialen met hun toepassingen. Hoe bijzonder is het om van het symbool van de massaproductie ‘de transportband’ weer unieke en duurzame producten te maken.

Heb je enig idee op hoeveel meters aan transportband onze koffers reizen op een vliegveld, van vertrek tot aankomst en wellicht een overstap? Op Schiphol ligt er in de bagagegebieden 21 kilometer transportband en op het vliegveld van Rio de Janeiro zelfs 40 km en op bloemenveiling Aalsmeer 4 km.

Transportbanden zijn er in vele kleuren die verschillen per sector. Zo wordt in de voedselindustrie veel wit en lichtblauw gebruikt. Als je de hele dag naar champignons moet kijken kan de transportband geen rode kleur hebben dat is hinderlijk voor de ogen.

KAZMOK startte in 2009 en laat met haar producten zien wat er allemaal mogelijk is met gebruikte transportbanden. Het materiaal is sterk, slijtvast en uniek in termen van kleuren en patronen. Daardoor heeft ieder product zijn eigen verhaal. De collectie van KAZMOK bestaat inmiddels uit een serie van tassen, trolleys en accessoires zoals iPad sleeves en riemen. Maar inmiddels ook jasbeschermers en zelfs een houder voor een sixpack voor op de fiets.
Zo wordt via upcycling het leven van gebruikte transportbanden verlengd in nieuwe producten met een lange levensduur. Duurzaamheid in optima forma.

Het ‘nieuwe’ leer
De levensduur van een transportband is gemiddeld 4 tot 5 jaar. Daarna moet deze vervangen worden. De lengterichting van de transportband is flexibel en de breedte is heel stug. We maken vooral gebruik van PVC (polyvinylchloride) transportband wat erg soepel is. Maar voor de trolleys maken we weer gebruik van PU (polyurethaan) wat een stuk dunner en stijver is en lichter in gewicht en slijtvast.

Transportbanden van hernieuwbare en biologisch afbreekbare materialen als wel van recyclebare polyester zijn inmiddels op de markt. En dat is straks ook goed voor onze producten

Materiaal en productie
Inmiddels beschikt KAZMOK over een breed netwerk van bedrijven die de banden opsparen in verschillende depots in Nederland. Voorafgaand aan het productieproces worden de banden schoongemaakt. Hiervoor maakt KAZMOK gebruik van de sociale werkplaats. Zij beschikken over de modernste apparatuur en een professionele wasstraat met vuilwaterbassin. Ook maken zij alleen gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaak-middelen.

Duurzame productontwikkeling DDiDDe productie vindt plaats in een naaiatelier in Tsjechië vanwege het voldoende aanwezig zijn van vakmensen. Ook speelt afstand een rol, het is van belang om snel aanwezig te kunnen zijn voor productcontrole.

Positionering
“Wij kiezen voor een functionele– en niet voor een emotionele positionering. Hoe meer generiek het product hoe meer op emotie wordt ingespeeld, zoals Heineken dat met bier doet.
Het verrassende materiaal van gebruikte transportband is het meest onderscheidende van het merk. Onze volgorde is dan ook mooi, verrassend materiaal, duurzaam. It’s an added bonus that our products also have respect for Mother Nature.”

Meer informatie: www.kazmok.com