Verhaal van een echte ondernemer

PUUR_Annette-Gravendeel_DDiDAnnette Gravendeel, eigenaresse PUUR feel goods, werkte bij het ministerie van Economische zaken. In het voorjaar van 2013 volgde ze de training Fair & Green Design om een nieuwe fase in te gaan. Ze wilde zo haar plannen verdiepen en haar ideeën verder ontwikkelen. In het najaar op 20 september was DDiD getuige van de opening van haar eigen winkel in Driebergen.

 

Gravendeel: “De naam PUUR feel goods vertelt over ons streven naar een fair assortiment. Zodat alle partijen in de keten een beetje blij worden van de producten die wij verkopen, ook het milieu willen we zo min mogelijk belasten.”

Hoe kwam je bij het idee om deze winkel te starten?
Een soort van organisch ontstaan want ik vond het altijd heel leuk om bij brocantes te kijken maar ook tweedehands kleding vind ik leuk. Daarvoor, bij mijn werk bij het ministerie Economische zaken, werd ik daar niet warm van. Als het over duurzaamheid, Cradle to Cradle en circulaire economie ging, sprak me dit heel erg aan. Maar hoe vertaal je dit dan naar iets wezenlijks waar je zelf wat mee kan? En dat was er niet van het een op het andere moment.

Wat zijn de waarden van Puur?
Er is veel te zien in mijn winkel. Ik wil dat mensen ook weer vrolijk de winkel verlaten maar de verbindende factor is duurzaam en duurzaam is ook hergebruik. Dus antieke schilderijen vallen daar onder maar ook tweedehands kleding. Hergebruikte kleding noemen wij: Kleding met ervaring. En die hang ik tussen de nieuwe kleding, fair trade gemaakt zonder pesticiden en kindervingertjes en ook van andere materialen dan we gewend zijn zoals bamboe en hennep.

Je moet iedere keer weer je verhaal doen naar de consument. En er zijn ook mensen die vragen: kleding met ervaring, wat bedoelt u daar nu precies mee? Tweedehands? Wat enig! Maar er zijn ook mensen die zeggen: wij voelen de persoon die erin heeft gezeten en dat belast me. En dan zeg ik: nou dan hebben we voor u ook nog mooie, nieuwe kleding.

Let je steeds meer op fair & groen bij het inkopen?
Ik heb het merk Miss Green, bamboe kleding, jurken en rokken. Ik verkoop fair trade producten zoals ondergoed van biologisch katoen van Saint Basics, wollen truien uit Nepal van People tree, tassen en accessoires van plantaardig gelooid leer van MYOMY en omslagdoeken en plaids van mohair (angorageit) uit Zuid Afrika.

Earth eggs_RainEen paar leuke voorbeelden zijn de earth eggs om mee in bad te gaan, 100% natuurlijke cosmetica producten, van RAIN Africa. RAIN staat voor de oorsprong van het leven. De cosmeticaproducten bevatten wild geplukte Afrikaanse kruiden en koud geperste oliën. Het merk is in de jaren negentig opgezet als werkgelegen-heidsproject. Om voor die werk-
gelegenheid te zorgen is een groot deel van het assortiment handgemaakt, echte stukjes ambacht dus.

Als bepaalde merken nog niet een certificering hebben maar het verhaal is transparant dan geeft mij dat wel het vertrouwen dat ze goed bezig zijn. Dus de ruimte die ik mijzelf geef, geef ik ook aan anderen.

Oaties-PUUR winkelOATIES vind ik een mooi verhaal.Het zijn ‘s werelds eerste 100% biologisch afbreekbare, non-toxische babyschoentjes geproduceerd in Europa. Gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen zoals vlas, hennep en katoen. Als de schoentjes te klein worden, kun je ze planten met twee zaadjes waar een levensboom voor de baby uit zal groeien.

 

Mensen komen terug want ik heb ieder keer weer bijzondere dingen. Bijvoorbeeld nu ook Mud Jeans. Ik dacht eerst wat een gedoe dat leaseconcept, ik verdien er maar 20 euro aan. En als ik het gewoon verkoop verdien ik er 30 euro aan. Maar als je wilt dat iedereen in de hele keten wat meer gaat verdienen, dan moeten wij wat minder gaan verdienen. En het leaseverhaal is interessant om toe te voegen aan mijn assortiment.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd?
Wat ben ik gelukkig dat ik deze stap toch heb durven zetten terwijl veel mensen het in deze tijd van crisis niet slim vonden. Maar beginnen in een slechte tijd, daar word je sterk van omdat je je creativiteit inzet. Als je nu het hoofd boven water kan houden dan lukt dat straks als het weer beter gaat met de economie, helemaal. Dit geeft zoveel energie en voelt zoveel beter dan kiezen voor een baan met zekerheid.

Winkel PUUR feel goods vind je in Driebergen op de Traay 50
Ma/do gesloten