Waterdichte Vaas

duurzame productontwikkeling DDiDHet zomaar accepteren van wat je ziet, is binnen de ontwerpen van Studio Roex niet aan de orde. In de ontwerpen wordt men op verrassende wijze geconfronteerd met herkenbare en bestaande elementen, vormen en technieken. Zoals bij de leren vaas, the Plumbers Piece.

Studio Roex won al diverse prijzen en nominaties. Met de speculaasplank ‘Cookies on Wheels‘ wonnen zij de souvenir wedstrijd van Crafts Council. Met Plumber’s Piece wonnen zij de D’SIGN Magazine Award, 2e prijs Ecological Design.

Studio Roex wilde hun interieurproducten verder ontwikkelen en ging op productiereis naar Indonesië. Daar maakte men al gebruik van een leeratelier. Maar productie en export bleken toch lastig.

Eenmaal terug in Nederland legde Studio Roex bij DDiD de opdracht neer om een geschikte producent te vinden in Europa. Met DDiD keek men naar verschillende mogelijkheden van biologisch en plantaardig gelooid leer. En naar de alternatieven voor leer. DDiD selecteerde een producent die paste bij hun concept en ambities. Een producent die dikke leersoorten kan verwerken, met plantaardig gelooid leer werkt en waar er echte liefde voor het ambacht is.

Rubberen ballon
Waarom dan een leren vaas? Bij leer en water is vaak de perceptie dat het samen kan. Hoe kan een leren vaas dan wel waterdicht zijn? Een vaas is een gebruiksvoorwerp dus je moet hem net als een andere vaas schoon kunnen maken.

Bij toeval kwam Studio Roex bij een reparatie door een loodgieter aan hun CV ketel op het idee van het membraan. De rubberen ballon van het expansievat van een CV ketel is perfect qua vorm en om de vaas van leer waterdicht te krijgen.

De constructieve waarde van leer gecombineerd met de flexibele rubberen membraan zorgt voor een nieuwe beeldtaal. De contouren van het bestaande membraan hebben de vorm van Plumber’s Piece bepaald.

Inmiddels heeft Studio Roex het gebruik van traditionele, duurzame materialen en productiemethoden hoog in het vaandel. Ze kiest ook bewust om de vazen in Nederland te produceren. Daarvoor is ze een partnership aangegaan met het productiebedrijf in Nederland. “Dit stelt ons ook voor meer controle van de productie en het materiaal gebruik te behouden. Nederlandse productiebedrijven worden steeds schaarser, ook in de sector van leer. Het is jammer dat zoveel kennis verloren gaat. Gelukkig kunnen we een bijdrage leveren om dat te stoppen.’’

Plumber’s Piece is te zien tijdens showUP, dé nieuwe Nederlandse vakbeurs voor Home & Gifts. 2 & 3 februari 2015. Meer info over Studio Roex