Zitten op Lava

LavacushionredMargot Kat is oprichter en creatief directeur van Rootfolk.

Voordat zij haar eigen label startte werkte zij voor diverse opdrachtgevers als designer en art director. Voor de verdere ontwikkeling van haar label besloot Margot de training Fair & Green Design van DDiD te volgen.

‘’Het wordt voor mijn gevoel tijd om me nu ook bezig te gaan houden met productiemogelijkheden, marketing, financiën etc. Deze training komt dan ook voor mij als geroepen aangezien ik Fair Trade en ecologisch wil produceren en daar nog niet veel ervaring in heb.

Rootfolk vindt haar oorsprong in de natuur. Door haar vormen, texturen en kleuren te observeren, kwam ik tot de ontdekking dat de schoonheid van de natuur grote invloed heeft op de manier waarop ik wil leven. Dit heeft mij geïnspireerd homeware collecties te creëren waarmee je jezelf elke dag met een beetje natuur kunt omringen.

Bij de eerste collectie heb ik me laten leiden door de donkere en diverse vormen van Lava, de bewegingen, subtiliteit en texturen van Roots en de vrijheid en kleuren van vogels.”

De Lava-serie bestaat uit handgebreide plaids en kussens gemaakt van IJslandse wol en biologisch katoen. Beide materialen zijn gekleurd volgens de strenge regels die er gelden in de EU. Daarnaast bestaat de serie uit vazen, schalen en kandelaars, handgemaakt in steengoed. Ook bij de productie van het keramiek wordt het milieu nauwlettend in de gaten gehouden. Klei en glazuurrestanten worden bijvoorbeeld hergebruikt en er is gekozen voor steengoed omdat het een duurzaam materiaal is.

Rootfol-lava-def

Lava serie

De Roots-serie bestaat onder andere uit servies, vazen en kandelaars, handgemaakt in porselein. Al het porselein uit de serie Roots is geïnspireerd op de pastinaak. Ook porselein is een zeer duurzaam materiaal. Daarnaast bestaat de serie uit geborduurde tafelkleden, servetten en kussens gemaakt van biologisch linnen uit Duitsland. Ook het borduurgaren is GOTS gecertificeerd. Tenslotte worden er ook geborduurde plaids aangeboden, wederom handgebreid en tevens geborduurd met IJslandse wol.

Voorlopig wordt er in Nederland geproduceerd. Maar mocht een deel van de productie naar het buitenland verhuizen, dan zullen de producenten met evenveel zorg worden uitgekozen zoals dat nu al met de te gebruiken materialen het geval is.

Rootssoupplates
Roots serie

Voor meer informatie:
www.rootfolk.com