DDiD het ontstaan

Dutch Design in Development (DDiD) werd in 2005 geïnitieerd door het NCDO. Het doel was de Nederlandse creatieve industrie (ontwerpers) te koppelen aan MKB producenten in ontwikkelingslanden en zo hun toegang tot de Europese mark te verbeteren. Al snel werd duidelijk dat alle partijen kunnen profiteren van samenwerking gebaseerd op fair trade, eco design en profit. Sinds 2011 is DDiD een zelfstandig bedrijf met een sociale missie.

DDiD heeft de afgelopen jaren heel wat bedrijven op weg geholpen door hen te adviseren en geschikte ontwerpers en producenten in ontwikkelingslanden voor hen te vinden. Ruim 60 ontwerpers werden uitgezonden naar verschillende landen.
Zij ontwikkelden daar met plaatselijke producenten en ambachtslieden bijzondere en onderscheidende producten met een verhaal, voor zowel de Nederlandse als Europese markt. Voor deze producten werd gebruik gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen zoals waterhyacint, palmbladen, boszaden en bamboe of afval- en recyclemateriaal. Centraal staan het uitwisselen van kennis en cultuur door ontwerpers met hun collega’s in ontwikkelingslanden door inzet van lokaal vakmanschap en met aandacht voor een duurzaam productieproces.

Daarnaast heeft DDiD zich ontwikkeld tot een praktijkgericht kenniscentrum. We geven trainingen voor ontwerpers, bedrijven en design academies in Nederland en in opkomende markten