Eerlijk innovatief speelgoed

Qukel is een originele katoenen speelgoedlijn voor vaders met kinderen van 0-3 jaar. DDiD selecteerde een productontwerper  en een Indiase fair trade producent in opdracht van Qukel-Speelmaat om samen het project te realiseren.

QUKEL-Speelgoed-treinMeer dan bij conventioneel speelgoed staat de vader-kind interactie bij Qukel centraal. Beiden worden gestimuleerd: het kind om spelenderwijs de eigen vaardigheden te ontwikkelen, de vader om spelenderwijs contact te maken en de verschillende ontwikkelingsfases te volgen. Met de keuze voor vaders bedient Qukel een onderbelichte doelgroep in speelgoedland, al kunnen moeders er ook prima mee aan de slag.

Er komt geen kinderarbeid aan te pas, er wordt met biologisch afbreekbare verf gewerkt en de werknemers krijgen een eerlijk loon. Figuurtjes en woordjes zijn vaak niet gedrukt, maar handmatig geborduurd wat elk exemplaar uniek maakt.

10 fasen, 10 speeltjes

Het speelgoed is afgestemd op wat per fase bij de psychologische en motorische ontwikkeling en beleveniswereld van een kind past. Bovendien is er bij de uitvoering extra aandacht aan humor en leuke weetjes besteed.

Kiekeboek_DDiD_QukelZo is “Daddy Times” een stoere KnisperKrant waarin liedjes en gedichtjes staan om hardop te zingen of voor te lezen. De DoeDobbel is een subliem ontworpen dobbelsteen die aanzet tot het samen nabootsen van de geluiden en bewegingen die de afgebeelde dieren maken. Op het prachtige wandkleed met vierentwintig zelfklevende figuurtjes kan het kind papa laten zien dat bijvoorbeeld de fruitschaal of de voetbal in huis of juist buiten hoort. Voor alle speeltjes geldt dat ze

helpen de ouder-kind relatie te intensiveren, waarbij de vader zijn improvisatietalent goed kwijt kan.

Made in West Bengalen

Dutch Design in Development selecteerde een Indiase fair trade organisatie waar het speelgoed werd ontwikkeld met een aangesloten vrouwelijke producentengroep.

De Bengali vrouwen exporteren via de Indiase fair trade organisatie; de verkoop op afzetmarkten wordt begeleid maar de eindverantwoordelijkheid blijft bij de producent zelf.  Op deze manier worden eigen initiatief, commerciële aanpak en marktgerichtheid bevorderd. De tot 150 vrouwen uitgegroeide succesvolle groep is in 2005 opgezet om in betere levensomstandigheden te kunnen voorzien. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van knuffels en decoratieve accessoires en zijn vermaard om hun handborduurwerk.

Opdrachtgever Qukel
Opdracht Selecteren en voorbereiden van
productontwerper en fair trade productiepartner
Productielocatie India