Houten woonaccessoires en keramiek

Opdrachtgever Fair Trade Original
Opdracht Selecteren en voorbereiden van een bekende product ontwerper ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Fair Trade Original
Productielocatie
Vietnam


Piet Hein Eek voor Fair Trade Original

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag vroeg Fair Trade Original aan DDiD om een bekende Nederlandse ontwerper te zoeken voor haar collectie houten woonaccessoires en keramiek. Die ontwerper moest wel interesse hebben in en kennis hebben van materialen en ambachten. Piet Hein Eek was de juiste persoon hiervoor.

Samen met houtbewerkers en pottenbakkers in Vietnam bedacht hij opvallende producten van resthout en ontwierp een serie vazen waarin traditionele schilderingen en moderne vorm samengaan.

Resthout uit Vietnam

Piet-Hein-Eek_Collectie-palmhout_01-LR

Wie kan beter dan Piet Hein Eek antwoord geven op de vraag: kun je producten ontwerpen van resthout, waarbij het niet erg is als het hout gaat werken? Voor kleine houtbewerkers in ontwikkelingslanden is dat vaak een groot probleem. Het klimaat is vochtig en ze hebben geen droogovens. Zodra de producten in het westen aankomen, gaat het hout krom trekken. Met dat gegeven in zijn achterhoofd ontwierp Piet Hein Eek een serie manden, onderzetters en schalen opgebouwd uit dunne latjes hout die aan elkaar worden geregen met visdraad.

Keramiek

19_FTO-vazen Piet Hein Eek-Vietnam

Voor het keramiek reisde Piet Hein Eek naar Bat Tran in Noord-Vietnam naar een keramiekfabriek, waarmee Fair Trade Original samenwerkt. Daar werkte hij intensief samen met de mallenmaker en de masterpainter om tot de juiste vaasvorm en decoraties te komen. Eek: ‘Ze waren heel voorzichtig als ik dingen anders wilden doen dan zij. Als je eenmaal de klei, het glazuur en de manier van stoken op elkaar hebt afgestemd, wijk je daar zo min mogelijk van af. Want bij de kleinste variaties wordt je vaak al verschrikkelijk afgestraft. Na veel besprekingen over de mogelijke oplossingen, kwamen de eerste producten uit de mallen. Plots ontstond het gevoel dat het misschien wel kon.’