Mode accessoires Chunks

Opdrachtgever NOOSA-AMSTERDAM
Opdracht Selecteren en voorbereiden van twee productontwerpers en twee fair trade productiepartners
Productielocatie Nepal en Peru


NOOSA-AMTERDAM
vroeg DDiD een geschikte fair trade productiepartner voor hen te vinden voor het ontwikkelen van hun eerste collectie chunks. Chunks zijn kleine verwisselbare elementen die allemaal hun eigen betekenis dragen en die je op een riem of armband kunt klikken en verwisselen. De riemen en armbanden met chunks zijn een concept van NOOSA-Amsterdam, in wiens opdracht DDiD twee ontwerpers en twee productiepartners heeft geselecteerd.

Verbeteren van levensomstandigheden
Voor de eerste collectie chunks selecteerde DDiD een fair trade productiepartner in Nepal. Bij de ontwikkeling van de chunks in Nepal is samengewerkt met ambachtslieden van de fair trade organisatie. Deze organisatie richt zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van met name vrouwen in Nepal door het overdragen van kennis op het gebied van design en productontwikkeling voor de Westerse markt. DDiD selecteerde een productontwerper en bereidde hem voor op de designopdracht waarna hij vijf  weken lang intensief heeft samengewerkt met ambachtslieden in Nepal.

Eerlijke productie en lokale materialen

Na het eerste succes wilde NOOSA-Amsterdam een tweede collectie chunks ontwikkelen met andere materialen. DDiD selecteerde een tweede fair trade productiepartner in Peru. De nieuwe Peruaanse chunks van NOOSA-Amsterdam werden ontworpen door productontwerpster Margriet Foolen, onder meer winnaar van de prestigieuze Red Dot Award. Namens NOOSA-Amsterdam selecteerde DDiD, Margriet om chunks te ontwerpen en de (eerlijke) productie ervan te begeleiden. Zij vertrok naar Peru, om daar de chunks te laten uitwerken bij lokale werkplaatsen waar onder goede omstandigheden gewerkt wordt. Zij liet zich voor de ontwerpen inspireren door de cultuur van Peru en de materialen die lokaal voorhanden zijn.

Voor de chunks werd zoveel mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt zoals:  bot , stenen, mineralen, keramiek, kokosnoot, hout, metaalsoorten, schelp, pompoen.